Buddy Tegenbosch: ‘Of ik wat bereikt heb, vind ik niet zo belangrijk’

Voor een schoolproject over dromen nastreven heb ik een tijdje geleden Buddy Tegenbosch mogen interviewen. Dit interview had ik op mijn voormalige blog staan, maar hoewel ik deze nu ga verwijderen, wil ik niet dat dit hoogtepuntje in mijn blogger bestaan zomaar verdwijnt. Daarom kun je hier alsnog mijn artikel over Buddy Tegenbosch lezen. 


 Buddy Tegenbosch is zowel piloot als schrijver, een perfecte combinatie volgens hem. Maar wat mij verwonderde was dat hij eigenlijk twee droombanen heeft kunnen krijgen. ‘Hoe doet hij dat toch?’ dacht ik bij mezelf. Dat was genoeg redenen om Buddy te mailen en te vragen of ik hem alsjeblieft kon interviewen. Dat vond hij prima, dus hier kun je lezen hoe Buddy zijn dromen heeft waargemaakt, wat hij heeft overwonnen en hoe het voelde toen hij ze had bereikt. Ik kan alvast een voorproefje geven: het heeft te maken met doorzettingsvermogen.

Buddy

Buddy als piloot
Als kind wilde Buddy van alles worden (ik bedoel maar, wie niet), maar ergens tijdens zijn basisschool viel de keuze al op piloot. Hij droomde ervan om boven de wolken te vliegen. Wat hij ervan moest verwachten wist hij niet goed, daar dacht hij ook niet zo veel over. ‘Eigenlijk had ik geen flauw idee wat me te wachten stond. Dat je nogal veel weg bent van huis. Dat de indeling van je leven bepaald wordt door je rooster. Dat je weekend hebt als je vrienden werken, en andersom. Daar was ik allemaal niet mee bezig. Ik wilde vooral piloot worden, een vliegtuig besturen.’.

Deze droom is blijven hangen en na de middelbare school ging Buddy dit streven achterna op de KLM-Luchtvaartschool, bij de Marine en bij de Luchtmacht. Dit liep alleen niet zo soepel, aangezien hij te jong was voor de KLM, hij zag de Marine niet zo zitten en bij de luchtmacht viel hij af tijdens een keuring. En wat doe je dan? Nou, Buddy besloot nog maar wat verder te leren op de ALO, een sportacademie. ‘Na de ALO begon ik aan de opleiding Bewegingswetenschappen aan de universiteit van Maastricht en tijdens het eerste jaar besloot ik om nog één keer een poging te doen aangenomen te worden op een Luchtvaartopleiding. Ik deed de keuring aan de Nationale Luchtvaartschool (NLS) en werd aangenomen.’.Na deze opleiding werd hij aangenomen bij Lufthansa en was hij uiteindelijk toch piloot.

En dan ben je piloot, eindelijk heb je je droom bereikt, maar is het dan ook altijd wat je ervan had gedacht? ‘Het vliegen op zich was prachtig, maar dat je leven door anderen bepaald werd, vond ik een stuk minder leuk’. Het vliegen op zich, was een droom die uitkwam, maar Buddy miste iets. De combinatie tussen de twee banen die hij nu uitoefent, zorgt voor de oplossing.

oogomoog-columnBuddy als schrijver
Dit was namelijk de aanleiding voor Buddy’s tweede beroep. Hij had het gevoel iets creatiefs te willen doen. ‘Tekenen of iets dergelijks kan ik niet. Ik houd van lezen en dus ben ik gaan schrijven. Voor mij voelde dat logisch.’. In vergelijking met zijn eerste droom verwachtte Buddy helemaal niet dat hij zo ver zou komen, hij schreef vooral om zijn creativiteit kwijt te kunnen. Hij vertelt dat hij vooral heel veel ging schrijven, boeken kocht over hoe je een verhaal schrijft en een cursus heeft gevolgd om de schrijver te worden die hij nu is.

Maar natuurlijk kom je ook wel eens wat obstakels tegen, al lijkt Buddy daar nog niet zo veel last van te hebben. Bij zijn eerste boek Pokerface viel dat wel mee, maar bij Oog om oog was het wat lastiger. ‘Bij Pokerface kwam ik niet zo veel obstakels tegen. Eigenlijk ging het allemaal best wel van zelf. Dat kwam omdat ik niet aan Pokerface was begonnen met het idee dat het een boek zou worden. Bij Oog om oog had ik dat idee wel en dat zorgde ervoor dat het in het begin totaal niet van de grond kwam.’.  Volgens Buddy kun je in zo’n geval het beste toch verder schrijven.  Hij merkt dat het allemaal wel weer gaat als hij eenmaal begint.

Nu is Buddy dus schrijver en piloot, twee banen die veel tijd van hem vragen. Ik vroeg me af hoe hij het voor elkaar krijgt om dit zo vol te houden. ‘Tja, schrijven op bestemming is eigenlijk hartstikke fijn. Niemand die je afleidt. Geen huis dat je moet stofzuigen, boodschappen die gedaan moeten worden. Dus het heeft ook zeker zijn voordelen!’.

2015-12-05 15.12.34

Het najagen van dromen
Na het vervullen van twee grote dromen, zou je kunnen denken dat hij de smaak goed te pakken heeft, maar Buddy blijft er nuchter onder. Er zijn geen grote dromen meer, hij wil dit vooral zo volhouden en een fijne vader zijn.  ‘Ik ben erg graag thuis, suf maar het is zo. Ik hou van quality time met mijn gezin en mijn beste vrienden. Dat vind ik echt het allerfijnste. En daarnaast is het heerlijk om tijd vrij te maken om te schrijven.’.

Buddy is blij met wat hij in zijn leven heeft bereikt, zijn grootste motivatie hierin was dan ook altijd om uit het niets iets te scheppen. Het is geweldig om zoiets te kunnen bereiken, maar zijn antwoord op de vraag of  de weg ernaartoe of het bereiken van het doel meer van waarde is dan is zijn antwoord duidelijk: ‘Altijd de weg! Het behalen geeft een kort moment van geluk. Het op weg zijn een veel langer en sterker gevoel van tevredenheid.’.

Eigenlijk is het best wel ongelooflijk, of hij het zelf nu door heeft of niet. Buddy heeft twee van zijn dromen kunnen vervullen. Maar wat is zijn geheim? Hoe zorg je ervoor dat je jouw dromen vervult? ‘Hard werken. Kritisch zijn, vooral op jezelf. Openstaan om te leren en een goede cursus/opleiding volgen. Luisteren naar mensen die verstand van schrijven hebben. Niet luisteren naar mensen die je willen afremmen. En vooral doorzetten. En niet vergeten er tijdens dit alles van te genieten.’.
Hij vind dat zoiets als talent ondergeschikt is aan doorzettingsvermogen. Als je iets echt graag wilt, dan hoef je er geen talent voor te hebben, alles valt te leren. Met doorzettingsvermogen bedoelt hij dus ook dat je kritisch tegen jezelf moet zijn en jezelf willen verbeteren. 

Hoe gaat het nu verder met Buddy?
Buddy zal zijn banen blijven combineren, doordat hij is gaan schrijven kan hij namelijk ook meer genieten van het vliegen. Hij heeft ook al een nieuw idee voor een nieuw boek en verraad al dat het in het buitenland zal afspelen, waarschijnlijk New York. Het zal nog wel een tijdje duren voordat het uitkomt, maar we kunnen er al naar uit kijken.
Inspiratie haalt Buddy uit andere boeken en zijn voorbeelden zijn dus ook voornamelijk schrijvers, één daarvan is John Green (wat ook lang een favoriet van mij was).

Als je het mij vraagt, zullen we dus zeker nog iets van Buddy horen. Zijn boeken kun je in verschillende boekenhandels vinden, houd je ogen er dus voor open. Je kunt ook een review van zijn boek Oog om oog op mijn blog vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s