Toekomstplannen en dromen

Op en dag werd er aan je jongere jij gevraagd wat je later wilde worden. Je antwoordde met dolfijnentrainster, brandweerman en indiaan. Trots en zonder enige twijfel zei je het tegen je moeder, zodat zij het in het vriendenboekje kon schrijven. Je lachte om al die volwassenen die opschreven dat ze rijk of oud wilden worden, dat is toch geen beroep!

Later wordt er weer aan je gevraagd wat je wilt worden, ook nu weet je het eigenlijk wel: juffrouw, kapster of moeder. Want je past graag op je neefjes wanneer oom en tante een avondje uit gaan of omdat je graag de haren van je vriendinnen doet. Hoe moeilijk kan zo’n keuze zijn?

Maar aan het einde van de middelbare school betekent die ene vraag – wat wil je later worden? – opeens iets heel anders. Maar wat wil je nu écht gaan doen later? Misschien ga je er dan pas echt goed over nadenken en verandert wat je wilt met de dag van de week. Wil je lerares worden? Wil je wetenschapper worden met je NT profiel? Of ga je communicatie doen en ik weet nog niet precies wat je dan wordt?

Na deze keuze zou je toch wel aardig in de goede richting zijn om een definitief antwoord te krijgen op de vraag wat je later wil worden. Maar wat nou als ik zeg dat je er wel eens achter kan komen dat dit het misschien niet is. En dat je er soms pas achter komt wanneer je zo goed als klaar bent met je opleiding? Ja, ik zit in mijn laatste jaar van mijn communicatie opleiding en eerlijkgezegd weet ik niet of dit wel mijn vak is.

En wat doe je dan? Dit is compleet afhankelijk van wat je nog moet doen om je opleiding af te ronden, maar ik koos ervoor om nu ook maar mijn diploma te halen. Met een half jaar vertraging ga ik dus na vier en een half jaar opnieuw op zoek naar wat dan wel mijn ding is. Misschien toch maar lerares? Of ga ik richting vormgeving? Of ga ik nu dan toch echt serieus iets met schrijven doen? Of misschien moet ik gewoon mijn plekje binnen communicatie nog vinden?

Dit was geen gemakkelijke conclusie om onder ogen te zien, maar het was me duidelijk genoeg toen ik na mijn minor niet meer terug naar school wilde. Ik ben alweer druk op zoek naar wat mijn opties zijn en vooral ook hoe ik een tweede opleiding betaalbaar kan houden. Waar ik ooit al zo veel keuze had, is het nu alleen maar meer geworden (voltijd, deeltijd, master?).

Voor nu zijn mijn plannen in ieder geval om me in te schrijven voor een schrijfcursus van de schrijversvakschool. Zo kan ik afstuderen en tegelijkertijd kan ik er achter komen of de schrijversvakschool iets voor mij is afgaand op niveau en mijn interesse. Ik blijf daarnaast ook rondkijken naar andere (deeltijd)opleidingen omdat ik graag werk en studeren wil gaan combineren.

Een gedachte over “Toekomstplannen en dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s