Event: Cool Japan in Volkenkunde Museum

Sinds april heeft het Volkenkunde museum een tentoonstelling genaamd Cool Japan. Toen ik erover hoorde, wist ik direct dat ik moest gaan. Mijn liefde voor Japan is de laatste jaren namelijk enorm gegroeid. Via de manga’s die ik lees heb ik het land steeds beter mogen leren kennen en langzaam werd ik verliefd. Ik ben geïntrigeerd door de gewoontes en geloven, maar ook door de producten die het ons brengt. Japan is een eigenaardig maar mooi land waar ik graag meer over wil weten. Ik moest dus wel naar deze tentoonstelling!

De tentoonstelling Cool Japan gaat over een specifiek deel van de Japanse cultuur, namelijk dat van anime, harajuku en tekenkunst. Cool Japan gaat kortgezegd over de beeldcultuur van het land. Met dit deel van de cultuur krijgen wij in het westen het meeste te maken. Wat ik er eigenlijk mee wil zeggen is dat het echt iets voor zogenaamde otaku’s en laat ik daar nou net onder vallen.

IMG_20170509_132122

Bij binnenkomst stond ik meteen met open mond te kijken, want op een enorm scherm werden stukjes anime afgespeeld. Hier werd je meteen geïntroduceerd met de gekke kant van het land (er was 1 echt mega disturbing filmpje) maar ook met hun liefde voor actie. Voor dit scherm stonden verschillende figures en ik kan met trots vermelden dat ik nog best wat herkende.

Aan de rechterkant had je een kamer met hierin alles over samourai en vechtsport. Hier werd ook een link gelegd naar anime en hedendaagse cultuur die hierop inhaakt. Er was een volledig samourai kostuum te zien en een zwaard.
Wanneer je met de trap naar boven ging kwam je in het deel over monsters. Ik kreeg nogal de kriebels toen ik boven kwam en een tv met daarop the ring zag staan. Japanse horror staat overal in de wereld bekend als de engste horror die je maar kunt hebben dus ik zette me alvast schrap. Ook in deze ruimte werd het verleden goed gecombineerd met de media van nu. Er waren verschillende mythes te lezen en vervolgens zag je anime en games gebaseerd op deze ‘spookverhalen’.

IMG_20170509_133013

Op zoek naar iets vrolijkers ging ik weer naar beneden en kwam hier een tijdlijn tegen met de ontwikkelingen van de Japanse beeldcultuur en hoe het zich verspreidde naar het Westen. Zo kwam ik er achter dat een oude video die ik bij mijn oma altijd keek, de voorloper was van Studio Ghibli.

Wanneer ik daarna door een smalle kamer liep die de drukte van Tokyo nabootste, kwam ik in een kamer over schilderkunst. Hier werd meer verteld en getoond over de levendige en iconische schilderstijl van de Japaners. Met video’s kun je zien hoe bepaalde effecten tot stand komen. Dit vond ik echter een wat minder interessant onderdeel.

We zijn nu bijna bij mijn favoriete kamer!

IMG_20170509_134623

Ik kwam eerst langs een robot, maar hij had er vandaag niet zo’n zin in en wilde niet opstarten. Het was de bedoeling dat je ermee kon praten, maar ik liep dus maar gewoon verder naar de volgende kamer. Hier werd ik overvallen door alle kleuren en schattigheid: dit was de kamer over harajuku. Als je hier loopt, is het niet mogelijk om niet te glimlachen. Alles hier was roze met regenboogmotiefjes, bedekt met Hello Kitty en ruches.

En vervolgens kwam ik achteraan in de tentoonstelling, maar dan wel in mijn favoriete kamer: de onderwerpen hier zijn cosplay, acardegames en manga’s! Hoewel cosplay maar een klein hoekje kreeg (wat ik dus echt jammer vond) werd een gehele muur bedekt door een boekenkast met manga’s. In deze kamer werd op een groot scherm muziek video’s afgespeeld, maar dan ook wel de meest bizarre. Hier heb ik zo veel tijd doorgebracht, games gespeeld, manga’s gelezen en gelachen om de gekke muziekvideo’s. Ik heb deze dag zo vaak de titelsong van Pokémon gehoord en telkens moest ik me inhouden om mee te gaan zingen.

IMG_20170509_134906

Kortom, een dik geslaagde dag. Ook al is de tentoonstelling niet ontzettend groot, er is genoeg te zien en te doen en ik had er uren rond kunnen lopen. Wil jij nou ook naar deze tentoonstelling gaan kijken (wat je sowieso moet doen!) dan kun je nog tot 17 september gaan. De website is: cooljapan.volkenkunde.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s