Review: Furthermore – Tahereh Mafi

Alice woont in Ferenwoud, een dorpje dat is ondergedompeld in kleur, alles hier heeft de mooiste en felste kleuren, behalve Alice. Alice vind zichzelf lelijk en nergens goed voor, maar dat gaat veranderen want binnenkort krijgt ze haar Opgave. Dan zou ze eindelijk op avontuur gaan. Maar vlak voordat ze haar Opgave krijgt komt Olivier Vanoever om haar hulp vragen. Hij zegt dat hij weet waar haar vader is, maar dan moet ze hem wel eerst helpen. Om haar vader te helpen moeten ze naar Verdermeer, een raar en gevaarlijk land.

Met Verdermeer is Tahereh Mafi duidelijk een andere kant op gegaan dan met de Vrees Me serie. Dit verhaal is wat kinderlijker, fantasierijker en niet zo serieus als haar voorgaande serie. Toch komt haar bijzondere schrijfstijl ook met een ander soort verhaal perfect tot zijn recht en dat vind ik toch echt heel belangrijk.

Wat direct opvalt is dat Verdermeer een Alice in Wonderland vibe heeft. Vooral wanneer Alice naar Verdermeer gaat, wordt het duidelijk dat dit verhaal gebaseerd is op het sprookje. Dit betekent dat het verhaal vol met heerlijke fantasie zit. Het verhaal wordt soms zelfs wat chaotisch en onbegrijpelijk, maar dit is altijd ten ondersteuning van de beleving van onze hoofdpersoon.

tttquotes9016_zps46uza1sk

Het verhaal wordt erg beeldend geschetst. Je ziet de kleurrijke en chaotische wereld van Ferenwoud zo voor je. Hoe Alice erdoorheen huppelt en hoe haar armbanden klinken. Het zit precies goed op de balans van een wereld schetsen en de lezer zijn fantasie gebruiken.

Iets anders wat het boek zo interessant maakt is de aanwezige verteller. In dit boek is de verteller namelijk een persoon, niet één die in het verhaal zelf voorkomt, maar iemand die zich er bewust van is dat hij/zij een verhaal aan de lezer verteld. Hij overweegt wat hij wel of niet kan zeggen en maakt je ook graag nieuwsgierig. Ik vond het een leuk speels effect en het gaf lekker luchtige humor.

Ik ben ook erg tevreden over de karakterontwikkeling in dit boek. Beetje bij beetje zie je Alice en de relaties met de mensen om haar heen veranderen. Maar niet alleen bij Alice zie je de verandering, ook bij Olivier. De wisselwerking tussen hen is erg interessant.

Dus een goed boek voor iedereen die ook van Alice in Wonderland houdt, maar ook voor ieder ander die wel wat fantasie heeft. Zoals gewend van Tahereh staat dit boek vol met interessante quotes en mooie uitspraken. Ik ben er helemaal weg van.

Cijfer: 8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s