Mijn favoriete GLBTQ+ boeken

Diversiteit in boeken is zo belangrijk, op alle manieren: afkomst, huidskleur, handicap of in dit geval seksualiteit. Aangezien ik nu de All in the Games serie van Nora Sakavic lees, ging ik na hoe veel boeken over of met GLBTQ+ ik heb gelezen en dat bleken er aardig wat te zijn. Ik ben niet over allemaal zo te spreken, maar ik vind dat dit onderwerp ontzettend goed is opgepakt in de Young Adult boeken! Hier heb ik mijn favoriete vier GLBTQ+ boeken op een rijtje gezet.

Simon vs de verwachtingen van de wereld
Dit is zo’n fijn verhaal! Simon leert Blue kennen via een anonieme schoolchat en langzaam worden ze steeds closer. Simon wil er achter komen met wie hij praat en gaat op zoek, Blue moet immers bij hem op school zitten dus hoe moeilijk kan het zijn?
Simon vs. is een grappig en luchtig boek dat laat zien dat homo zijn wel zijn negatieve kanten heeft, maar ook zeker zijn mooie kanten! Het onderwerp hoe het is om uit de kast te komen, wordt zeker niet ontweken maar op een leuke manier verteld.

The Foxhole Court (All for the Game)
The Foxhole Court vond ik via Tumblr, dus dat was voor mij een teken dat het wel GLGTQ+ moest zijn. The Foxhole Court gaat over Neil, het nieuwste lid van de Foxes: Palmetto’s Exy team. Al zijn hele leven is hij op de vlucht voor zijn vader, een bekende moordenaar, dus moet hij zijn ware identiteit verbergen voor iedereen. Maar lukt dat wel nu hij in een topklasse sportteam meespeelt?
Wat zo goed is aan The Foxhole Court is dat er verschillende personages zijn die binnen het spectrum vallen, maar dat de nadruk hier nooit bij ligt: deze personages zijn niet hun seksualiteit. Waar Nicky al vrij snel duidelijk maakt dat hij op jongens valt, komt dit uiteraard regelmatig terug, maar dit overschaduwd niet zijn vrolijke en praatgrage karakter.

Half Zwart
De Half Zwart serie is misschien wel mijn favoriete serie en de omgang van seksualiteit is een duidelijk pluspunt in de redenen waarom deze zo geweldig is. Half Zwart gaat over Nathan: een halfcode, half zwarte heks en half witte heks. Maar dat niet alleen, de zoon van de gevaarlijkste zwarte heks in heel Engeland. Op zijn zeventiende verjaardag moet hij drie geschenken ontvangen om voorwaardige heks te worden, maar dan zal hij eerst moeten ontsnappen en zijn vader zien te vinden.
In de hele serie wordt er nooit ook maar een seksualiteit bij de naam genoemd. Dat terwijl er verschillende duidelijk naar voren komen: homo, bi, transsexueel (of queer weet ik niet zeker) en asexueel. Nog mooier is dat in dit boek ook helemaal niet moeilijk gedaan wordt om op wie je verliefd wordt. Is het het meisje uit je klas? Geen punt. Is het die jongensvriend? Begrijpelijk, iedereen vind hem aantrekkelijk!

Will Grayson, Will Grayson
Dit boek gaat over twee jongens die allebei Will Grayson heten. Je hebt vanuit allebei een perspectief, de ene geschreven door John Green en de ander door David Levithan. De Wills komen elkaar op een onverwachte manier tegen en opeens beginnen hun levens zich door elkaar te weven en bleek deze ontmoeting precies te zijn wat ze nodig hadden.
Will Grayson, Will Grayson is weer zo’n heerlijk boek als je een beetje van John Green houdt (maarja wie niet?). Je leest over Wills ups en downs in het homo zijn, maar nog meer over zijn liefde voor toneel en acteren. Hierbij zie je dus ook weer dat het niet het hele boek over hoeft te nemen om er bewust mee om te gaan. Daarnaast komt er ook veel humor uit het homo zijn voort, zo moest ik bij Will soms wel even aan Daimen van Mean Girls denken.

Ik heb hier rekening mee proberen te houden dat ik het spoilervrij probeer te houden. Ik heb enkele boeken niet genoemd omdat ik bang ben dat ik belangrijke details weggeef over het plot van boeken. Wanneer je meer GLBTQ+ boeken wilt weten, kan ik je er nog wel een paar geven, laat maar een reactie achter of stuur me een berichtje.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s