Boekenseries waarvan het tweede deel juist wel heel goed is

Ik begin de laatste tijd een beetje een hekel te krijgen aan trilogieën. Ik vind het eerste deel uit zo’n serie toch vaak de beste. Maar daar kan ik niet stoppen, want het is wel nodig om alles te lezen om tot een goed afgerond verhaal te komen. Maar het allerergste vind ik vaak het tweede boek uit een serie. Dit is het deel waarin er vaak niks groots of bijzonders gebeurd, maar wordt opgebouwd naar het laatste deel. Ik weet bijvoorbeeld nauwelijks nog wat er in Breek Me of Insurgent gebeurde.

Maar toch. Soms, heel soms kom je een serie tegen waarin het tweede deel wél echt goed is. En jeetje wat ben ik daar blij mee.

Zo vond ik het tweede deel van de Half Bad serie echt heel goed: Half Wild. Deze serie houdt niet de opzet aan die de normale trilogieën aanhouden. Maar het komt voornamelijk door de ontwikkeling die de hoofdpersoon doorgaat. Er ontwikkelen belangrijke relaties tot anderen in het tweede deel. Dit is volgens mij de toegevoegde waarde die Half Wild geeft tegenover andere tweede delen. Het tweede boek voelt vaak als een tussenboek. Waar alles een beetje stilstaat of langzaam gaat.

Onlangs las ik ook Hof van Mist en Woede en hoewel iedereen me al had vertelt dat het tweede deel zo goed zou zijn, was ik toch een beetje huiverig. Maar natuurlijk had ik dat helemaal niet hoeven zijn Het eerste deel vond ik hier en daar nog wat zoetsappig en  vond het hoofdpersonage een beetje een slappeling worden. Maar dat heeft het tweede deel weer helemaal rechtgezet. Het derde en vierde deel heb ik nog niet gelezen, maar ben ik nu weer heel nieuwsgierig naar geworden.

Oh, pfoe, uhm, ik weet eigenlijk niks meer. Tijdens het schrijven van dit blogbericht kwam ik er achter dat ik vaak, heel vaak ben afgehaakt door een tweede deel. En vaak neem ik niet eens meer de moeite om de hele serie te lezen als het eerste boek niet geweldig was. Kunnen jullie mij tips geven over welke series ik de moeite wel voor moet nemen?

Welk tweede boek heeft jouw aangenaam verrast? en Van welke serie moet ik sowieso wél de moeite nemen om het tweede boek te lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s