Ik vier mijn lichaam

Ik heb iets te vieren. Iets wat ik nooit dacht te vieren. Ik heb te vieren dat ik vorige week twee crop tops kocht. Wat ontzettend gek is om te vieren. Maar ik zou dit een jaar, een maand geleden absoluut niet hebben gedaan. Wat er is veranderd? Ik voel me sinds jaren weer goed in mijn lichaam.

Vorig jaar begon ik met mijn overgebleven stukken stof aan een nieuwe cosplay. Roller derby Harley Quinn gemixt met de schetsen van de alternatieve versie van Suicide Squad Harley Quinn. Hoeft je niet zo veel te zeggen, het belangrijkste is dit: het is onwijs schaars gekleed. Hotpants en topje dat zowel mijn schouders als buik bloot zou laten. Het moment dat ik het maakte wist ik dat ik het nooit zou aantrekken, het was slechts tijdverdrijf.

Toch hield ik me graag voor dat ik op een dag goed genoeg in mijn vel zou zitten om het toch aan te trekken. Met nieuwjaar schreef ik mijn goede voornemens. ‘Elke dag buikoefeningen doen en buikvetjes verminderen’ stond bovenaan mijn lijstje. Natuurlijk hield ik dit niet lang vol, ik had er zo’n ontzettende hekel aan. Dus samen met mijn goede voornemens stopte ik mijn inmiddels afgeronde cosplay achter in mijn kast.

Dat was nog in januari, maar in april had ik opeens een soort mini-doorbraak. Ik kocht een spiegel voor mijn studio in Tilburg. Op dat moment woonde ik er al een jaar, zonder spiegel waarin ik me volledig kon zien. En toen ik ’s avonds naakt voor de spiegel stond zag ik het opeens: ik vond mijn lichaam mooi. Ik zag niet de vetjes en oneffenheden, ik zag de spieren en vormen. Ik heb zeker een kwartier naar mezelf staan kijken, overweldigd door het nieuwe gevoel bij mijn lichaam. Ik keek voor het eerst goed naar mezelf. Als door de ogen van een vreemde. Niet door de kritische ogen die altijd op zoek waren naar de verschillen tussen mij en het ideale beeld dat ik in mijn hoofd geschetst had.

Voor dat moment heb ik zo vaak nagedacht over het hele body positivity. Maar ik kon mezelf er niet van overtuigen dat ik mooi was. Dat is niet iets wat je jezelf gewoon maar aan kan praten. Dat is iets wat je moet ontdekken, moet ervaren. Jarenlang heb ik niet lekker in mijn vel gezeten. Stond uren voor de spiegel omdat ik de juiste kleding moest vinden om die blubberbenen te bedekken. Was ervan overtuigd dat mijn ex zich niet meer tot me aangetrokken voelde omdat ik dikker en lelijk was geworden. Ik heb al jaren geen bikini meer aangehad.

Maar vanaf toen, dat moment voor de spiegel, is er zo veel voor mij veranderd. Ik zag opeens mijn goede kanten in plaats van mijn gebreken. Ik realiseerde me dat buikoefeningen niet de oplossing waren op mijn onzekerheden. Mezelf als mooi kunnen heeft me meer geholpen dan alle buikoefeningen bij elkaar. Het grootste verschil: ik durfde meer. Ik trok direct de cosplay achter uit mijn kast en ik voelde me zo ontzettend goed. Ik voelde me sexy en dat was heel lang geleden. Ik gaf de laatste tijd niet meer zo veel om kleding en ging nauwelijks nog goed shoppen. Maar nu begon het te jeuken, het was hoog tijd dat ik kleding kocht waarin ik gezien zou worden. Ik kocht een nauwsluitend jurk, een korte tuinbroek en twee crop tops. Tijd om een nieuw tijdperk in te luiden.

Er zijn betere dagen en er zijn slechtere dagen. Dat zal ik eerlijk toegeven. Het is niet zo dat de knop opeens om is en ik mezelf nu als mooi zie. Het grote verschil is dat ik me in plaats van altijd meer lelijk dan mooi, mezelf nu meer mooi dan lelijk zie. Als een 5 het midden is, de neutraal, voel ik me eerder een 6 dan een 4. Soms voel ik me ene 9, maar ik voel me nauwelijks nog een 1. Waar ik vroeger vrijwel altijd onder de 5 bleef hangen, zorg ik nu dat ik daar nauwelijks ooit kom. En ja ik heb mijn 1-dagen. Dagen waarbij ik mezelf opsluit, douchen uitstel en junk food eet. Maar kom op, dat zijn toch ook heerlijke dagen.

2 gedachten over “Ik vier mijn lichaam

  1. Wat een tof en mooi geschreven stukje Robin! En wat fijn dat je dit nu zo voelt. Veel plezier met de ups en sterkte met de downs. You can do this 💪

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s